Monday, September 30, 2013

Kisah pukul 3 pagi :)

Teringat satu kisah ketika aku dlm hospital dulu.. mlm tu mlm pertama aku nk start Chemo selepas berbulan2 kuar masuk kuar masuk hospital. Dari ptg aku tggu sampai ke mlm ubat tak naik lg kata nurse yg bertugas mlm tu. TAK NAIK tu maksudnye ubat tu tak ready lg kat lab tau bukan nk tggu aku high ke ape.. hehe

Puas aku menunggu sampai tertdo2 akhirnye pecye tak, kul 2 pagi baru nurse dtg nak mulakan upacara masukkan Chemo. Katanye ada masalah ape tah kt lab masa tu. Citer byk2 pun aku bukannye paham pun. So xpe la asalkan boley start Chemo okey jer..

Dlm bilik masa tu cuma ada 3 org. Aku mcm biase, mama wajib teman dan sorng lg pesakit chiness rasanye. Masa ni PICC blom lg d pasang, so kt lengan kanan pun da ready branula utk masukkan Chemo dan IV drip. Branula tu ape? Jap2, sila lihat gambar di bawah ni.. 


..ini la dia BRANULA! semua org yg admit kt hospital mesti ada pengalaman cucuk benda ni..
Eyh, pd pembaca yg baru nk ikut kisah aku ni, bukan PICC yg kt Putrajaya tu tau. Tp PICC ni adalah sejenis wire yg di masukkan dlm urat direct trus ke arah jantung. Tujuan PICC di pasang supaya urat tak rosak dan boley tahan sehingga 6 bln sekiranya di jaga dgn baik.

ni la dia PICC! (kurusnye lengan aku masa sakit dulu)
..ada jugak pesakit yg baru pasang hari ni, esknye dah kena cabut blk! Tak tau la ape punca. Ada yg sebab infection, ada yg sebab tekanan ubat kot so wire tu pecah. Tp mujur masa aku dah pasang PICC tu, memang tahan 6 bln.

Berbalik pd citer asal aku td, slepas nurse dah pasang Chemo dan IV drip td dia trus keluar. Katanye Chemo pertama ni cuma 4 jam sebab ubat tu tak kuat sgt. Tapiiiiiiii aku boley rasa mcm urat aku terbakar ni, panas sgt kt area branula tu saje. Ape nk buat lg, tahan je la. Kalau aku meraung2 kat ctu pun rasanye takde sape nk layan aku, kehkehkeh..

..ini la Chemo pertama aku yg buat urat aku terbakar sampai skrng! :(
Di sebabkan rasa sakit yg skejap ada skejap hilang tu, aku mmg tak dpt tdo langsung. Aku tgok mama mmg dah nyenyak dah. Pesakit sorng lg pun aku rasa dah lama tdo tp x tau la sbb bile dah mlm boley tutup tirai keliling katil. Boley tdo dgn aman!!

Lebih kurang pukul 3 pagi, tetibe aku dgar ada org nk bukak tingkap bilik aku dari luar. Sungguh2 pulak tu org tu cube nk cungkil besi tingkap bilik aku sampai berbunyi2 besi tu di cungkil2. Trus aku teringat pg td aku nmpak ada org atas bumbung tgah nk bersihkan bumbung dan tingkap. Aku rasa mesti org tu kot nk cube masuk dan mencuri harta pesakit. Sanggup tu dia panjat level 6 utk mencuri.

Di sebabkan mama yg tengah tdo d tepi tingkap, aku cube nk kejut mama bangun. Sebab if org tu berjaya masuk, mmg dia akan lompat atas mama. Takot mama bangun bersilat je sebab terkejut, hehe.. Aku mmg  tak dpt nk bangun selak langsir tu sebab Chemo dan IV drip tu d pasang pd tangan kanan. Besi yg gantung benda tu semua ada belah kanan katil. Tingkap d belah kiri aku. Haaaa.. dpt bygkan tak mcm mane keadaan masa tu?

Yg buat aku nk tergelak besar tu sebab masa aku cube kejutkan mama, mama dlm keadaan mamai suruh aku tdo blk seolah2 mama nk ckap yg kat tingkap aku tu ada hantu. Teringat lg ayat mama “Tdo2.. takde pape tu!” Tak ke mcm dlm movie hantu? Dah la pukul 3 pg masa tu.. Aku duk risau je pencuri tu masuk ikut tingkap aku, mmg abis la hp, duit semua kena rompak!

Tak lama pastu, bunyi cungkil besi tu pun hilang gitu je! Sedar x sedar 4 jam dah pun berlalu.. masa utk Chemo pun sudah TAMAT!!


TO BE CONTINUE..

4 comments:

  1. hari² musti tngk blog sarah tunngu update xsabar nk th ksudahan Kisah pukul 3 pagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. sabar tau! :) timer kasih sudi baca..

      Delete
  2. Sarah, I was reading a few of your posts and wanted to thank you for sharing your personal thoughts and experiences throughout your journey. I know it isn't easy and i'm sure i'm not the only one who appreciates it. I just had a question about your blog and was wondering if you could please email me back when you get the chance, thanks so much and I look forward to the next update!

    - Emily

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye emily.. u may ask me questions! i would really love to aswer.. btw, thanks for reading my blog even tho i know u dont really understand my language! :)

      p/s: pls contact me at my FACEBOOK

      Delete