Thursday, March 31, 2011

..result dah keluar ke??

..dengan penuh debaran yg melampau, aku dgn mama mcm biase pg ni dtg PPUM dgn harapan result CT SCAN selasa lepas dah dapat! Pas ambik darah mcm biase, aku dgn mama sanggup merantau ke MENARA UTAMA utk pegi mkn kt level 3 hari tu. 

level 3, menara Utama

So ini la dia tempatnyer.. Kalau sape2 dtg PPUM, sila la ke cni! Makanan dia sedap2. Kat kantin ni juge, kite boley order ala carte!! Mcm2 adaaaaaa..

gini la rupe kantinyer..

Pas mkn aku x sabar2 nk balik MENARA TIMUR! Kul 12 camtu kami pun jln blk pg sana. Kenyang sangat sampai rasa x larat nk jln, hehe.. Nk dekat kul 1 baru turn aku utk jmpe doc. Seperti yg d jangka, mmg hari ni jumpa doc Fatimah lg. Dia cakap result darah semua ok dan result CT SCAN pun dah dapat!!

..TAK SEPERTI YG Di HARAPKAN!  :(

Dlm scan tu masih nampak lg! Eishhh, igtkan dah clear abis. Sudahnye ape nk buat lg ni? Kena sambung kimo ke atau terus buat BONE MARROW TRANSPLANT? Doc Fatimah x dpt nk buat keputusan sendiri. Akhirnye doc Fatimah, doc Harris dan doc Bee berbincang dgn Prof Gan. Dlm 30 min gak la tggu kat luar bilik doc. Sudahnye dorang suruh buat PET SCAN pulak. Tujuannye utk pastikan sama ada baki yg dorang nampak dlm CT SCAN tu masih aktif atau sekadar 'parut cancer'. Kalau tau benda2 mcm ni x dpt nk jangka, knp la dari awal x suruh je buat PET SCAN terus? Banyak cos nk kena keluar ni. Hari tu punye CT SCAN saje dah RM500 tau x?

Doc Fatimah ckap kalau nk buat PET SCAN kt Putrajaya mcm dlu kena tggu lama sebab biase la hospital kerajaan kan, kena tggu turn lar. Kalau buat kt SJMC, mahal sgt dlm RM8000. Tp result dapt cepat dan x payah nk tggu lama2. Rupenye doc Faizal tahu ada 1 hospital swasta d PJ ni nama PUSAT PERUBATAN ANTARABANGSA WIJAYA yg boley buat PET SCAN dlm RM3000. Wpun kos dia masih mahal tp agak murah berbanding SJMC. Kalau aku nak jugak buat kt Putrajaya, ambik masa yg lama utk booking dan result pun lambat mcm dlu. Doc takut nanti lymphoma aku besar balik kalau tggu lama2.

Sudahnye mama setuju utk buat kt WIJAYA! Doc Faizal suggest pegi hari ni jugak utk booking. Tak mungkin dapat buat hari ni sbb dah petang. Doc Faizal siap lukiskan pelan atas paper utk aku pegi sana. Tgok mcm x susah jer. Tp sebab kawasan x familiar ni buat seram skit nk pegi. Xpe lar, cube saje.. Kalau x jumpa, esk try lg!

Sebelum balik, kitorang nk melawat Syikin kejap sbb td masa tengah mkn saje sms dia. Dia ckap dia dlm wad lg. Kalau ke hospital ni, ala2 wajib melawat kwn2. Kalau x nanti kwn2 bosan sbb dorang duduk lama dlm wad x kuar2. At least, lawatan mcm ni dpt happykan dorang skit.
ni la dia cik Syikin tu..
Kul 4 lebih, jln dah start jem.. Teruskan jugak la mencarik! Dah masuk dah kawasan kilang mcm yg d lukis Doc Faizal tp x jumpa punnnnn. Mane ni? Melilau sana cni sampai jln mati pun x jumpa2. Sudahnya tanya org. Sakan org tu bg arahan kt mama tp mcm lari je dari map yg Doc Faizal lukis. Giler jem!! Mujur aku patah balik sebab akhirnye tanye lg org lain pulak, rupenye aku sekadar salah lorong saje. Jd betul la ape yg Doc Faizal lukis tu. 

Agak2 la hospital ni pun, xde sign board langsung. Dah sampai betul2 dpan dia baru nampak nama dia atas building tu. "PUSAT PERUBATAN ANTARABANGSA WIJAYA"

Pas parking kete, kitorang pun masuk dalam terus register. Mama budget nk buat terus hari ni tp aku x rasa dpt buat pun. Skrang dah kul 5 ptg ni! Akhirnye ada staff dia dtg ckap kalau nk buat esk pun boley tp result dapat hari Selasa. Kalau Selasa buat boley terus dpt result sbb doc pakar hanya dtg hari Selasa. Aku terus setuju aje. Kalau buat esk, nnti kena dtg 2x pulak. Buat hari lain, result dpt hari lain. Kalau dekat2 umah je xpe juge. Tapi ape pun resultnye nanti aku redha je lar.. Kalau di takdirkan aku memang kena sambung kimo pun aku terima aje!

Sebelum blk, mcm2 dia xplain. Kena pose at least 6 jam! Kalau nk minum pun hanya air kosong.. Appointment hari Selasa ni pukul 11 pagi. Maknanye dlm kul 5 pagi dah start pose. Tp dah tentu2 time pun tengah tdo. 2 hari sebelum scan kena bykkan rest. Jgn buat keje berat2 katanye. Ok la tu, so c u next week on tuesday kay.. tatatititutu

8 comments:

  1. Hai Sarah, baru nak start follow ur blog...
    Hope everything akan jadi ok ye...
    Yang penting kena STRONG!

    With luvs... anyway, kem salam peluk cium to ur cats tau...

    ReplyDelete
  2. hello.. thanks for everything!

    nnti kalau nk main2 dgn kucing lg jemput la dtg umah, hehe..

    ReplyDelete
  3. i admire your strength~ ^__^

    awak kuat!~ stay strong okay and sy doakan yg terbaik 4 you~!!

    be happy and smile always... ^___^

    ReplyDelete
  4. Sarah..kalau buat rawatan dekat Wijaya mmg no 1!!!!..semua nurse dan doktor sangat2 memahami kita,sangat2 baik..nak cucuk amik darah pun penuh kelembutan,silap cucuk minta maaf sangat2...moga Sarah dpt rawatan terbaik di sana juga!

    ReplyDelete
  5. kak diana.. xpe2, tggu selasa depan saya pegi tgok mcm mane dia nk cucuk saya! hehe.. tp saya stakat nk cucuk2 ni dah lali dah. "wink wink"

    ReplyDelete
  6. sy knl ekin...sama sek dolu...xsangka dia prgi awl,n xth pn dia sakit,sy th brita dia dh mninggal pn dr kakak angkat dia...spupu sy pn prnh mgidap kanser mcm sarah,dh mninggal 16feb hr tu...hrp sarah kuat mnghadapi ujian n pnyakit yg sarah hadapi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye ezza..

      sorry for the late reply!

      Delete